Wiejski stół na weselu – popularne rozwiązanie czy przeżytek?

Wiejski stół to obowiązkowy element na wielu weselach. Sprawdza się szczególnie na przyjęciach w stylu rustykalnym czy biesiadnym. Może występować w tradycyjnej formie lub być wykonany z drewna. Na wiejskim stole znajdziemy różnego rodzaju mięsa, kiełbasy, pasztety, pikle a także mocniejszy alkohol – nalewki czy bimber. 

Mimo że taka atrakcja często gości na przyjęciach, warto zastanowić się, czy naprawdę chcemy zorganizować ją na swoim weselu. Obecnie możemy znaleźć wiele alternatyw wiejskiego stołu, które lepiej sprawdzą się na eleganckich imprezach czy przyjęciach plenerowych. Decyzję warto podjąć kilka miesięcy przed ślubem, aby na spokojnie przygotować taki stół, na jaki się zdecydowaliśmy.

Kiedy lepiej zrezygnować z wiejskiego stołu?

Zastanawiasz się, czy wiejski stół powinien być na twoim weselu? Jeśli masz wątpliwości, odpowiedz sobie na kilka pytań.

Czy wiejski stół pasuje do charakteru mojego wesela?

Wiejski stół pasuje do wesel w stylu biesiadnym, rustykalnym czy boho. Podczas eleganckiego wesela w pałacu może się nie sprawdzić.

Czy przewidziałam wiejski stół w budżecie weselnym?

zaplanowałaś go wcześniej przemyśl, czy na pewno nie chcesz wydać tych pieniędzy np. na fotobudkę.

Czy osoby, które zaprosiłam, nie mają problemu z mocnym alkoholem?

Na wiejskim stole często pojawia się mocny alkohol – wódka, nalewki czy bimber. Zastanów się, czy osoby zaproszone na wesele po wypiciu kilku kieliszków będą zachowywać się odpowiednio.

Czy na sali zostało przewidziane odpowiednie miejsce na wiejski stół?

Kiełbasy, pasztety i inne przysmaki wydzielają intensywny zapach, który może być niekomfortowy dla odpoczywających na sali gości. Warto zaplanować go nieco dalej od stołów.

Co zamiast wiejskiego stołu na wesele?

Słodki stół

Słodki stół to jeden z najpopularniejszych pomysłów na stół tematyczny na wesele. Jest zarówno atrakcją dla gości (szczególnie tych najmłodszych), jak i dekoracją, która może podkreślić charakter całej uroczystości. Na takim stole mogą się znaleźć kolorowe makaroniki, babeczki z kremem, donuty, mini deserki, lizaki dla dzieci czy personalizowane pierniczki z waszymi inicjałami.

Drink Bar

Drink Bar coraz częściej pojawia się na weselach. Aby wyglądał efektownie, wystarczy zadbać o elegancką prezentację alkoholu. Piwo można podać w beczkach lub butelkach. Na stole mogą znaleźć się także białe i czerwone wina, whisky, rum czy prosecco. Warto również postawić likiery, za pomocą których goście samodzielnie stworzą ulubionego drinka, np. Aperol.

Sushi

Jeszcze kilka lat temu sushi rzadko pojawiało się na ślubnych przyjęciach. Z czasem jednak zyskało rzeszę miłośników. Dla wielu gości wesele może być doskonałą okazją, aby spróbować potraw, których nie mieli okazji zjeść wcześniej jednak decydując się na stół z sushi, warto zastanowić się nad tym, czy zaproszone przez nas osoby wolą tradycyjną, czy nowoczesną kuchnię.

Stół z owocami

Stół z owocami idealnie sprawdzi się podczas wesel organizowanych w środku lata. Gdy temperatury są zbyt wysokie, nie mamy ochoty na tłuste i ciężkie potrawy, dlatego owoce będą doskonałą przekąską. Warto pamiętać o ich estetycznym podaniu i dokładaniu na bieżąco, gdy czegoś zabraknie. Obok owoców może znaleźć się również fontanna z czekoladą.